At opretholde en god mundhygiejne er essentielt for alle, men det er særligt vigtigt, når man har tandregulering. Som tandlæger på Tandkanalen ønsker vi at sikre, at alle vores patienter har de bedste værktøjer og viden til at opretholde deres mundsundhed under hele tandreguleringsprocessen.

Hvad er tandregulering?

Tandregulering, også kendt som ortodonti, er processen med at rette tænder og kæber ved hjælp af forskellige apparater, såsom bøjler, skinner eller faste apparater. Målet er at forbedre tandstilling, bidefunktion og det æstetiske udseende af smilet.

Hvad er tandregulering?

Hvorfor er mundhygiejne vigtigt under tandregulering?

Øget risiko for plak og karies

Tandreguleringsapparater skaber flere overflader, hvor plak og madrester kan samle sig. Dette øger risikoen for tandkødsbetændelse (gingivitis), karies og dårlig ånde.

Beskyttelse af tænder og tandkød

En grundig og regelmæssig mundhygiejne rutine hjælper med at beskytte tænderne og tandkødet mod disse problemer. Det sikrer, at tandreguleringen ikke forårsager langvarige skader på tænderne.

Effektiv mundhygiejne under tandregulering

Børstning

Vælg den rette tandbørste

Brug en tandbørste med bløde børster, som kan nå omkring bøjlerne og de svære steder. En elektrisk tandbørste kan også være meget effektiv.

Børstningsteknik

Børst dine tænder mindst to gange dagligt i mindst to minutter hver gang. Sørg for at børste rundt om alle dele af bøjlen og apparaterne samt langs tandkødskanten.

Brug af tandtråd og interdentalbørster

Tandtråd

Brug en speciel tandtråd med en stiv ende (superfloss) til at komme ind mellem bøjlerne og fjerne madrester og plak.

Interdentalbørster

Interdentalbørster er små børster, der kan komme ind i de små mellemrum mellem tænderne og bøjlerne. De er meget effektive til at fjerne plak.

Mundskyl

Brug en antibakteriel mundskyl for at reducere bakteriemængden i munden og forebygge tandkødsbetændelse.

Tandskylning

Efter hvert måltid, skyl munden med vand eller en mundskyl for at fjerne madrester. Dette hjælper med at reducere plakopbygning og holder ånden frisk.

Fluorbehandlinger

Fluor styrker tandemaljen og gør den mere modstandsdygtig overfor karies. Tal med din tandlæge om behovet for ekstra fluorbehandlinger under din tandregulering.

Kost og ernæring

Undgå sukkerholdige fødevarer og drikke

Sukkerholdige fødevarer og drikke kan føre til karies, især når man har tandregulering. Prøv at begrænse indtaget af slik, sodavand og andre sukkerholdige snacks.

Spis balancerede måltider

En sund kost med masser af frugt, grøntsager, fuldkorn og magre proteiner hjælper med at opretholde god mundsundhed og generel sundhed.

Specifikke udfordringer ved forskellige typer af tandregulering

Traditionelle bøjler

Med traditionelle metal- eller keramiske bøjler er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med børstning og tandtråd. Undgå hårde og klæbrige fødevarer, der kan beskadige bøjlerne.

Usynlige skinners (Invisalign)

Usynlige skinner kan tages ud under måltider, hvilket gør det lettere at opretholde god mundhygiejne. Men husk at rengøre skinnerne regelmæssigt.

Vi anbefaler altid at søge råd fra pålidelige kilder, såsom Sundhedsstyrelsen eller Tandlægeforeningen, for yderligere information om mundhygiejne og tandregulering.

Konklusion

Mundhygiejne under tandregulering kræver ekstra indsats, men med de rette teknikker og værktøjer kan du opretholde en sund mund og få det bedste ud af din tandregulering. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, er du altid velkommen til at kontakte os på Tandkanalen for en konsultation.

FAQ

Du bør børste dine tænder mindst to gange om dagen, men det anbefales at børste dem efter hvert måltid for at fjerne madrester og plak, som kan ophobe sig omkring bøjlerne og tandreguleringsapparaterne

Ud over en tandbørste med bløde børster, kan du bruge interdentalbørster og tandtråd med stiv ende (superfloss) for at nå de svære områder omkring bøjlerne. Antibakteriel mundskyl kan også være nyttig til at reducere bakteriemængden

Ja, det er vigtigt at undgå sukkerholdige fødevarer og drikkevarer, da de kan føre til karies. Hårde og klæbrige fødevarer bør også undgås, da de kan beskadige bøjlerne. En balanceret kost med masser af frugt, grøntsager og fuldkorn er ideel for at opretholde god mund- og generel sundhed